2015 m. birželio 28 d., sekmadienis

Graikijos parlamentas leido apie antikrizinę planą kreditorių referendumą

Graikijos parlamentas leido apie antikrizinę planą kreditorių referendumą


Graikijos parlamentas patvirtino referendume ūkį šalyje dėl kreditorių sąlygas gelbėti ekonomiką. Pirmininkas Tsipras paragino graikus balsuoti prieš jį "įžeidžiančiai ultimatumą".

Graikijos parlamentas leido apie antikrizinę planą kreditorių referendumą

Graikijos parlamentas balsavo surengti nacionalinį referendumą šalyje, kurioje piliečiai nuspręs priimti arba atmesti su Europos skolintojų sąlygas dėl finansinės pagalbos Graikijai, pagal "Reuters". Referendumas vyks liepos 5 d.

Prieš balsavimą kalbėdamas Parlamente, Ministras Pirmininkas Alexis Tsipras paragino graikus balsuoti prieš "įžeidžiantis" Krizės įveikimo plano. "Už skolintojų, tiesos diena, laikas, kai jie matys, kad Graikija yra ne mesti, kad Graikija - žaidimas nėra baigtas", - jis sakė parlamentui adresą.

"Aš tikiu, kad graikai bus pakilti virš istorinių aplinkybių ir pasakyti" ne "ultimatumą", - pridūrė jis.

Apie savo sprendimą surengti nacionalinį referendumą Tsipras sakė šeštadienio naktį, birželio 27 dieną. Pasak jo, nariai Eurogrupės nustatyti Graikijai neįmanoma sąlygomis, kurios prieštarauja Europos vertybėms. Ryšium su paskelbė referendumą Graikijoje, Tsipras sakė, kad jis prašys kelių dienų pratęsti finansinės pagalbos programą, kuri baigiasi birželio 30 d. Šią dieną, Graikija privalo sumokėti į Tarptautinio valiutos fondo (TVF) 1538 € mlrd.

Ryšium su sprendimų Tsipras referendumo Briuselyje įvyko apie neeilinį posėdį dėl finansų ministrų euro zonos, kai šalys dar kartą bandė pasiekti susitarimą tarp Graikijos ir jos kreditorių susitarimas lygio išvakarėse. Po derybų Graikijos ministras paliko susitikimas gedimo, jo 18 kolegos ir toliau sėdėti be jo. Kaip rezultatas, Eurogrupė nusprendė neatnaujinti finansinės pagalbos Graikijai programą.

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovas Christine Lagarde interviu su BBC interviu BBC sakė, kad planuojama referendumas liepos 5 d Graikijoje neturės teisinės galios, nes jis vyks po birželio 30 dieną, kai dabartinė programa finansinės paramos jau pasibaigusi. Ji paaiškino, kad žmonės balsuos dėl iš skolintojų, kurie paraiškas "nebebus vyksta." Lagarde pabrėžė, kad Graikijos vyriausybė vis dar turi laiko pakeisti savo mintis ir priimti kreditorių reikalavimus.