2015 m. birželio 29 d., pirmadienis

Europa yra pasirengusi gintis prieš Graikiją

Europa yra pasirengusi gintis prieš Graikiją


 "Krizė prasidėjo", - taip Airijos finansų ministras Michaelas Nė reagavo į derybas su kreditoriais Graikijos nepakankamumas.

 Šeštadienį, Eurogrupė atsisakė pratęsti pagalbos Graikijai programą ir ECB yra pasiruošęs rekomenduoti sustabdyti finansavimą Graikijos bankai. Programos trukmė baigiasi birželio 30 d, tą pačią dieną Graikija turi grąžinti TVF 1500000000 €. Per 2015 Graikija jau sumokėjo 17300000000 € iki metų pabaigos privalo sumokėti kitą 20300000000.

Europa yra pasirengusi gintis prieš Graikiją

Be su kreditoriais susitarimą Atėnuose bus priversti nutylėjimą, rašo WSJ. Į nacionalinį referendumą liepos 5 graikai nuspręs, ar sutikti su ES, ECB ir TVF pasiūlymus. Ministras Pirmininkas Graikija Alexis Tsipras ragino piliečius pasisakyti prieš skolintojų sąlygomis.

Referendumas - atmetimo naujausių pasiūlymų kreditorių ženklas sakė keletą Europos ministrai. "Mes turime aptarti, ką daryti su įsipareigojimų nevykdymo pasekmes", - pripažino Finansų ministras Alexanderas Stubbas (Reuters). TVF, ECB ir Europos Komisija siūlo pratęsti penkis mėnesius paramos programą ir suteikti Graikijai 15500000000 € - € 8700000000 iš Europos finansinio stabilumo fondo, 3,3 mlrd per ECB vertybinių popierių rinkų programa ir 3,5 mlrd TVF. Mainais skolintojai reikalauja sumažinti biudžeto išlaidas ir didinti mokesčius (paskelbta Europos Komisijos interneto svetainėje dokumentas). Tarp reikalavimų - didinti pensinį amžių ribą ankstyvo išėjimo į pensiją, palaipsniui pasitraukti iš visų valstybės finansuojamų išmokų. Nuo liepos 1 d paskatino reformą PVM, kuris padidins biudžeto pajamas maždaug 1% BVP, visų pirma, įvesti norma 23% visų restoranų ir viešojo maitinimo pramonėje, sumažinamas iki 13% pagrindinių maisto produktų, energijos, vandens ir viešbučių, ir 6% - vaistams, knygoms ir teatrų. Pasiūlymai gali būti pataisytos 2016 m pabaigoje, jei Vyriausybė veiksmingai spręsti mokesčių vengimo. Pelno mokestis siūloma padidės nuo 26 iki 28%. Skolintojai siūlome panaikinti mokesčių lengvatas ūkininkams, didinti naštą laivybos pramonei.

Graikija, kuri sudaro mažiau nei 2% euro zonos ekonomikos, apibrėžia Europos akcijų padėtį precedento lygio, rašo "Bloomberg". Jis paralyžiavo rinką kategoriškas Theis Knutseniz Saksas bankas: po naujienų, kad Graikija negavo prieigą prie finansinės paramos, EURO STOXX smuko 1,3%, Graikijos ASE puslapis - 1,8%, mažėja pirmą kartą per penkias dienas , Pirmadienį, rinkos reakcija bus didesnis, euras nukrito smarkiai, įspėja Džo Bell SCHAEFFER Investicinės Research Inc (Reuters).

Nacionalinis bankas Graikijoje jau tapo praeitą savaitę, šalies pasitraukimą iš euro zonos ir ES. Pasak Finansų Graikija Jānis Varufakisa nuostolių kreditoriams ministro, nes šalies pasitraukimas iš euro zonos gali viršyti 1000000000000 €. Remiantis skaičiavimais, "Bloomberg", Graikijos skola yra 2,4% BVP Vokietijoje ir 2,8% iš Prancūzijos BVP. Sunkiausia nukentėjo Vidurio ir Rytų Europoje, analitikai sako, UBS, Vengrijos forintas ir Lenkijos zlotas nuvertėjo 10,5% euro atžvilgiu. Čekijoje, Vengrijoje ir Lenkijoje, stiprūs prekybos ir bankininkystės ryšius su Graikija, sakė Williamas Jackson Capital Economics, iš šakų Graikijos bankai Rumunijoje ir Bulgarijoje daug. Panika gali neleisti ECB pinigų politikos skatinimo programą, sakė Stephenas Roach iš Jeilio universiteto, kitų euro zonos šalių yra ne grėsmė pagal nutylėjimą, o ECB ir toliau pirkti obligacijas.

Sumažinti obligacijų pajamingumas Italijoje, Ispanijoje ir Portugalijoje, palūkanų normos didės Europoje, apsunkins gyventojų ir įmonių galimybes gauti kreditą, didinti kapitalo nutekėjimo riziką euro zonoje, analitikai perspėja, UBS, kad Graikijos pasitraukimo iš euro zonos sukels didelę žalą ES.

Bet labiausiai nukentėjo ne dėl Graikijos įsipareigojimų neįvykdymo, analitikai S & P: Graikijos bankai laukia bankrotų banga. Remiantis skaičiavimais, JPMorgan, vieną savaitę jie prarado apie 6000000000 € nuo metų pradžios -. 44 mlrd Pirmoje dienos pusėje šeštadienį buvo atšauktas apie 400 milijono EUR, pagal "Bloomberg".

Sekmadienį, ECB valdančioji taryba sakė, kad išlaikyti trumpalaikių paskolų apimtis bankų Graikijoje skubios likvidumo teikimo programą (ELA), tačiau perspėjo, kad gali persvarstyti sprendimą.