2015 m. birželio 20 d., šeštadienis

Biologai parode, kad pasaulyje sesta masiniu isnykimu

Biologai parode, kad pasaulyje sesta masiniu isnykimu


 Biologai apskaiciuojamas tiksliai greitis isnykimo stuburiniu siandien ir jos dideles vertes leido jiems pasakyti, kad dabar pasaulis is tiesu vyksta 6 masinio isnykimo sukelia ne del naturaliu priezasciu ir zmogaus veiklos.

 Tarptautine komanda biologu sake, remiantis duomenimis apie floros ir faunos praeityje daznio, dabar pasaulyje yra tikrai vyksta 6 masinio isnykimo sukelia ne del naturaliu priezasciu ir zmogaus veiklos, atsizvelgiant i isspausdintame zurnale "Science" avansai.

Biologai apskaičiavo tikslią norma išnykimo stuburinių šiandien ir jos didelės vertės leido jiems pasakyti, kad dabar pasaulis iš tiesų vyksta 6 masinio išnykimo sukelia ne gamtos nelaimių bei žmonių veiklos
Biologai apskaičiavo tikslią norma išnykimo stuburinių šiandien ir jos didelės vertės leido jiems pasakyti, kad dabar pasaulis iš tiesų vyksta 6 masinio išnykimo sukelia ne gamtos nelaimių bei žmonių veiklos

"Jei dabartines tendencijos isliks, gyvenimo tures praleisti daug milijonu metu susigrazinti prarasta biologine ivairove, ir musu paciu rusiu, greiciausiai, taip pat isnyksta pakankamai greitai", - sake Gerardo Ceballos (Gerardo Ceballos) autonominio universiteto Meksikos (Meksika).

Ar yra iseitis is sios situacijos? Pagal Ehrlich, tol, kol zmonija dar yra laiko, siekiant sumazinti isnykimo dydzio, bet tai laikas langas yra greitai uzdarymo. Siandien, sake jis, apie 40% varliagyviu rusiu gresia isnykimas, ir apie zinduoliu ketvirti gresia isnykimas.

Ceballos ir jo kolegos pagal garsaus ekologo Paulius Ehrlich (Paulius Ehrlich) is Stanfordo universiteto (JAV) vadovybes priejo prie sios isvados apskaiciuojant dingimo be zinios senu rusiu zinduoliu ir kitu rusiu stuburiniu daznuma per paskutinius masiskai nyksta gyvunu ir augalu, taip pat gana " quiet "intervalai tarp saves.

Kaip nurode mokslininku, jie specialiai naudojamos labiausiai konservatyviu samatas - Didziausia isnykimas i "taikos", minimali norma isnykimo rusiu siandien - siekiant isvengti apkaltintas panika ir perdeta.

Pagal ju skaiciavimus, atsizvelgiant i era pries antropotsenu - amziaus vyro, kas simta metu, ji dingo mazdaug dvieju rusiu zinduoliu ant kiekvieno desimt tukstanciu tuo metu esamu rusiu. 20 amziuje, sis skaicius isaugo iki 114 kartu.

Kitaip tariant, rusiu skaicius, kad nustojo egzistuoti tuo metu, paprastai praeina per 10 tukstanciu metu, o ne amziu. Isnykimo gyvunu norma per pastaruosius du simtmecius, kaip tyrejai demesi, kad sparciai arteja prie greitis, su kuria dingo flora ir fauna pries 66 milijonai metu, kai dinozaurai isnyko, juru ropliu ir pterozaurai.

"Mes pabreziame, kad musu skaiciavimai gali nuvertinti pati masto siuolaikiniu isnykimas, nes mes stengiames RASTI apatine riba, koki poveiki zmogaus veikla daro ekosistemu ir rusiu ivairove", - teigia mokslininkai.

"Tam, kad galetume isvengti tikrai didelio masto sestaji isnykimo gyvunu, turime is karto padidinti ir isplesti priemoniu rusiu issaugojimo, kurie jau gresia isnykimas, ir pasalinti kruvi nuo tokiu gyvunu populiaciju - butent, buveiniu praradimas, pernelyg isnaudojimo ir pokyciu klimato ", - daro isvada gamtosaugininkas.